Ľudia z ukrajinského pohraničia už nebudú za jednoduchší vstup do SR platiť

13.09.2011 Celý región

Bratislava 13. septembra (TASR) - Obyvatelia prihraničnej oblasti na Ukrajine už nebudú za povolenie na malý pohraničný styk platiť. V súčasnosti za vydanie preukazu, ktorý im umožňuje jednoduchší vstup na Slovensko, dajú 20 eur. Vyplýva to z novelizácie Zmluvy medzi SR a Ukrajinou o malom pohraničnom styku, s ktorou dnes súhlasili poslanci Národnej rady SR.

Úbytok týchto príjmov vo výške približne 13.000 eur v rozpočte Ministerstva zahraničných vecí SR sa nahradí zvýšením príjmov z konzulárnej činnosti. V roku 2009 Generálny konzulát SR v Užhorode prijal 765 žiadostí, minulý rok 749 žiadostí a od januára do konca apríla tohto roku 231 žiadostí. Predlžuje sa aj maximálna dĺžka neprerušovaného pobytu v pohraničnej oblasti druhej zmluvnej strany. Kým momentálne je to 30 dní v rámci polroka, po novom to bude 90 dní.

Ani na vydanie povolenia nebudú žiadatelia čakať tak dlho, ako v súčasnosti. Generálny konzulát to musí stihnúť maximálne do 30 dní odo dňa podania žiadosti. Túto lehotu je možné výnimočne v mimoriadne zložitých prípadoch predĺžiť na 60 dní. Teraz je to 60 a 90 dní.

Zmluvu podpísali 30. mája 2008 ministri zahraničných vecí SR a Ukrajiny Ján Kubiš a Volodymyr Ohryzko. Platnosť nadobudla koncom septembra toho istého roka. Keďže Slováci nepotrebujú na vstup do Ukrajiny víza, išlo predovšetkým o ústretový krok k obyvateľom prihraničných oblastí Ukrajiny. Umožnilo sa im tak jednoduchšie prekračovanie spoločnej štátnej hranice najmä zo sociálnych, kultúrnych, hospodárskych alebo rodinných dôvodov.

Malý pohraničný styk sa vzťahuje na obce vzdialené do 50 kilometrov od štátnej hranice. Ich obyvatelia potrebujú na jej prekročenie platný cestovný doklad a povolenie, ktoré nahrádza vízum. Povolenie neobmedzuje počet prekročení hranice a platí maximálne päť rokov.

Poslanci zároveň vyslovili súhlas so zmluvou o malom pohraničnom styku s Ukrajinou. Malý pohraničný styk bude platiť pre obce, ktoré sa nachádzajú do 50 kilometrov od hraničnej čiary. Plénum odobrilo aj Zmluvu medzi SR a Novým Zélandom o programe pracovnej dovolenky. Snemovňa tiež zobrala na vedomie Správu o siedmom roku členstva SR v EÚ.
 

Vyberte región